Recepty – štika

MENU

1 Dušená štika
2 Vařená štika
3 Grantinovaná štika
4 Štika po ďábelsku
5 Štika v sýrovém těstíčku
6 Štika pečená na žampiónech
7 Štika na hřibech
8 Štika grilovaná (dietní)
9 Štika s citrónovou omáčkou
10 Štika po kláštersku
11 Pečená štika s majonézou
12 Štika s máslem
13 Štika v bílé omáčce
14 Příběnická štika
15 Pražská štika
16 Bratislavská štika
17 Boletická štika
18 Vodňanské štičí krokety
19 Štika s ořechy
20 Ukrajinská štičí mísa
21 Uzbecká nasycená štika
22 Štika s lískovými oříšky
23 Štika ve skleněné omáčce
24 Štičí sousta v pergamenu
25 Štika na česneku
26 Štičí knedlíky
27 Štika Astoria
28 Štika ROCK
29 Vodňanské prsty
30 Pečená štika s olejovkami
31 Obložená štika
32 Selská štika
33 Plněná štika
34 Štika v aspikové omáčce
35 Štika na smetaně
36 Zapékaná štika
37 Štika plněná ořechy
38 Studená štika
39 Milánská štičí kaše
40 Roštěná štika
41 Štika s Nivou
42 Štičí krokety
43 Štičí sekaná
44 Marinovaná štika
45 Štika po uzenářsku
46 Ďábelská štika
47 Zelená štika
48 Štika na víně
49 Salát ze štiky
50 Štika po vinohradnicku

  • 1

    Dušená štika
    4 porce štiky po 200 g, 50 g másla, olej, citrón, cibule, 1 stroužek česneku, zelená petržel, sůl
    Porce štiky krátce opečeme na oleji. Česnek utřeme se solí,smícháme s drobně nakrájenou zelenou petrželí, citrónovou šťávou a 5 dl teplé vody. Směs přelijeme na porce ryb, přidáme na plátky nakrájemou cibuli a dusíme do měkka. Zdobíme plátky citronu a podáváme s vařenými brambory.

Začátek

  • 2

    Vařená štika
    4 porce štiky, 1/4 l bílého vína, 20 g másla, celý pepř, sůl
    Porce štiky osolíme. Do půl litru vody dáme koření, citrón nakrájený na kolečka, víno, několik minut povaříme a vložíme porce ryby. Potom zmírníme příkon tepla a zvolna vaříme 3 až 5 minut. Stáhneme z plotny a necháme štiku ještě čtvrt hodiny v horké vodě. Podáváme polité rozpuštěným máslem, ozdobené kolečky citronu. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

Začátek

  • 3

    Grantinovaná štika
    4 porce štiky, 6 lžic oleje, majoránka,bylinková směs Vitana (nebo drobně nakrájený kerblík, libeček nebo estragon), mletý pepř, citrón, sůl
    Porce ryby lehce potřeme máslem, zalijeme směsí oleje, citrónové šťávy, soli, pepře, bylinkové směsi a majoránky. Necháme asi hodinu odležet, pak rybu osušíme a grilujeme z každé strany 8 minut. Během grilování potíráme marinádou. Podáváme s bílým pečivem a plátky citrónu.

Začátek

  • 4

    Štika po ďábelsku 4 porce štiky, 100g másla, 50 g slaniny, lžíce hladké mouky, sladká mletá paprika, 1 feferonka, 1 kapie v oleji, citrón, zelená petržel, sůl
    Porce štiky potřeme máslem, obalíme v mouce a sladké paprice. Do každé porce vložíme plátek slaniny a 1/4 feferonky. Sepneme jehlou a opečeme zprudka na másle po obou stranách. Podáváme s vařenými brambory, zdobíme proužky kapie a petrželkou.

Začátek

  • 5

    Štika v sýrovém těstíčku Štika, 100 g strouhaného ementálu, hladká mouka, tuk, zelená petržel, citrón sůl
    Štiku naporcujeme, osušíme, osolíme, a jednotlivé porce obalíme ve směsi hladké mouky smíchané s jemně strouhaným sýrem. Porce osmažíme na rozpáleném tuku. Jednotlivé porce ozdobíme snítkami zelené petrželky a kolečky citrónu. Podáváme s vařenými bramborami.

Začátek

  • 6

    Štika pečená na žampiónech 3 porce štiky po 250 g, 150 g žampiónů, olej, 30 g másla, citrón, hladká mouka, sůl
    Porce štiky zakapeme citrónovou šťávou, obalíme v mouce a opečeme na rozpáleném oleji. Krátce opečené ryby srovnáme do pekáčku a zvolna dusíme do měkka. Do vypečené šťávy přidáme máslo a na plátky nakrájené žampióny. Podusíme do měkka. Porce ryb rozdělíme na talíře, obložíme podušenými žampióny, ryby přelijeme šťávou z hub a podáváme s vařenými brambory.

Začátek

  • 7

    Štika na hřibech 4 porce štiky, 250 g čerstvých hřibů, 1/4 l kyselé smetany, 100 g oleje, 80 g másla, cibule, pažitka, sůl
    Porce štiky osolíme, opečeme na rozpáleném oleji. Nakrájené hřiby podusíme na polovině másla, zbylým máslem vymažeme zapékací misku, vložíme do ní porce štiky, přidáme osolené podušené houby, zalijeme smetanou a zapečeme. Podáváme s vařenými brambory sypanými pažitkou.

Začátek

  • 8

    Štika grilovaná (dietní) 300 g štiky, 4 plátky citrónu, 20 g másla, zelená petržel, sůl
    Porce štiky osolíme a nasucho po obou stranách grilujeme. Měkkou rybu přelijeme máslem, ozdobíme citrónem a petrželí a podáváme s vařenými brambory.

Začátek

  • 9

    Štika s citrónovou omáčkou Asi 800 g štiky, 100 g kořenové zeleniny, půlka cibule, 4 zrna pepře, 3 nová koření, bobkový list, lžíce octa, sůl, na citrónovou omáčku : 40 g Hery, 30 g hladké mouky, 1/8 l bílého vína, 1/8 l vody, citrón, žloutek, cukr
    Do vody vložíme nakrájenou zeleninu, všechno koření a lžíci octa. Vše povaříme a do horkého vývaru vložíme porce štiky. Rybu vaříme zvolna asi 12 minut, porce vyjmeme a podáváme s citrónovou omáčkou. Přílohou může být slané bílé pečivo. Příprava omáčky : z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji studenou vodou a vínem, našleháme a povaříme nahladko. Pak přidáme citrónovou šťávu a podle chuti osladíme. Před přelitím ryby vmícháme ve studené vodě ušlehaný žloutek a omáčku pouze prohřejeme.

Začátek

  • 10

    Štika po kláštersku Štika, sůl, olej, hladká mouka, 150 ml octa, bobkový list, několik zrnek nového koření, 3 stroužky česneku
    Štiku nakrájíme na kousky, mírně osolíme, obalíme v mouce a opečeme na oleji. Ocet svaříme s bobkovým listem a novým kořením, pak jej vlijeme do dřevěné nádoby jejíž stěny jsme potřeli česnekem. Když zálivka ochladne nalijeme ji na opečenou rybu. Po 24 hodinách podáváme s chlebem.

Začátek

  • 11

    Pečená štika s majonézou 1/2 kg štiky, lžíce mouky, paprika, 80 g másla, petrželka, 1/4 kg vlašského salátu, 10 ředkviček, 150 g majonézy
    Štiku nakrájíme na malé porce, osolíme, opaprikujeme, obalíme v mouce a na másle prudce do oranžova opečeme, pak porce upravíme na mísu, proložíme petrželkou, ozdobíme vlašským salátem a kolečky ředkviček. Majonézu podáváme samostatně, přílohou jsou plátky bílého chleba.

Začátek

  • 12

    Štika s máslem Asi 1500 g štiky, sůl, cibule, bobkový list, celý pepř, lžíce octa, strouhanka, petrželka, 100 g másla
    Do kastrolu dáme kousek cibule, bobkový list, pepř, trochu soli, zalijeme trochou vody a necháme chvíli vařit. Pak vložíme štiku, přidáme lžíci octa a zvolna vaříme asi 15 minut. Pak štiku vyjmeme, posypeme osmahlou strouhankou, sekanou petrželkou a polejeme ji rozpáleným máslem. Podáváme obloženou malými vařenými brambůrky.

Začátek

  • 13

    Štika v bílé omáčce Štika, sůl, kořenová zelenina, 3 lžíce světlé máslové jíšky, mletý pepř, mleté nové koření, petrželka, 1/4 l kyselé smetany
    Štiku nakrájíme na porce, vložíme je asi na 5 minut do horké osolené vody a necháme okapat. V litru vody uvaříme jemně krájenou zeleninu, propasírujeme ji zpět do vývaru, zahustíme jíškou, okořeníme a v této omáčce štiku uvaříme. Nakonec omáčku zjemníme kyselou smetanou a ochutíme jemně sekanou petrželkou. Podáváme s makaróny.

Začátek

  • 14

    Příběnická štika Štika, 50 g másla, sůl, 100 g slaniny, asi 6 středních brambor, cibule, 2 dcl sladké smetany, 100 g tvrdého sýra
    Osolenou celou štiku položíme na pekáč a silně potřeme máslem, poklademe plátky slaniny, obložíme kolečky cibule a brambor, vše zalijeme smetanou a zvolna asi 3/4 hodiny pečeme v troubě. Rybu posypeme strouhaným sýrem, na 5 minut vrátíme do trouby a pak ihned podáváme.

Začátek

  • 15

    Pražská štika Štika, 3 lžíce sardelové pasty, 3 lžíce citrónové šťávy, pepř, 100 g másla, 2 dcl sladké smetany.
    Štiku nakrájíme na slabé podkovy. Sardelovou pastu utřeme s máslem, citrónovou šťávou a pepřem. Každou podkovu kašičkou natřeme a položíme na pekáč, zalijeme smetanou a pečeme v troubě asi na 200 stupňů.

Začátek

  • 19

    Bratislavská štika Štika, 200 g másla, sůl, 150 g řeřichy
    Štiku podélně rozpůlíme, osolíme a položíme na pekáč, zalijeme 150 g rozpuštěného másla a asi půl hodiny pečeme. Pak rybu upravíme na míse, posypeme nadrobno usekanou řeřichou a pokapeme zbytkem másla a můžeme pokapat citrónovou šťávou.

Začátek

  • 17

    Boletická štika 4 porce štiky, 5 dcl pomerančového džusu, pepř, sůl, hladká mouka, vejce, lžíce mléka, strouhanka z dietních sucharů, olej
    Porce vykostíme, osušíme, zalijeme džusem a den necháme v ledničce odležet. Opět porce osušíme, opepříme, osolíme, obalíme v hladké mouce, vejcem rozšlehaným v mléce a strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji.

Začátek

  • 18

    Vodňanské štičí krokety
    1 kg štiky, 2 rohlíky, 2 vejce, lžíce krupice, 1/2 dcl mléka, sůl, hladká mouka, mletá sladká paprika, olej
    Štiku udusíme, zbavíme kůže a kostí a umeleme s rohlíky, přidáme mléko, vejce, krupici, sůl a vypracujeme těsto, ze kterého připravíme krokety, obalíme je v mouce smíchané s paprikou. Krokety pak pečeme v olejem vymaštěném pekáči za občasného otočení.

Začátek

  • 19

    Štika s ořechy 2 kg štiky, 1/4 kg jader vlašských ořechů, 3 žloutky, 50 g strouhanky z dietních sucharů, půl lžičky pepře, sůl, 100 g másla, 2 dcl rybího vývaru
    Štiku osolíme, ořechová jádra nastrouháme, smícháme se žloutky, strouhankou a pepřem. Rybu směsí naplníme, zašijeme a pečeme na másle za občasného podlévání vývarem.

Začátek

  • 20

    Ukrajinská štičí mísa 4 porce štiky, 600 g brambor, 200 g hub, 50 g tvrdého sýra, 2 dcl kyselé smetany, 2 vejce, lžíce hladké mouky, 50 g másla, 5 lžic oleje, sůl, pepř
    Porce osušíme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a po obou stranách opečeme na oleji. Porce přendáme do ohnivzdorné mísy a na zbylém oleji osmažíme houby a přidáme je k masu. Porce obložíme na kolečka nakrájenými syrovými brambory, rozčtvrcenými vařenými vejci, vše zalijeme smetanovou omáčkou, posypeme strouhaným sýrem a asi 20 minut pečeme. Omáčku připravíme tak, že smetanu rozkvedláme s moukou, osolíme, přidáme máslo a za stálého míchání povaříme.

Začátek

  • 21

    Uzbecká nasycená štika Štika, pstruh, ouklej, 3 dcl oleje, 3 lžíce rajského protlaku, lžíce soli, lžička pepře, špetka koriandru, kousek kyselé okurky
    V horkém oleji rozmícháme rajský protlak, sůl, pepř a koriandr. Všechny ryby dobře očistíme, ouklej a pstruha zbavíme hlav a ocasů. Do oukleje vložíme okurku a rybku potřeme olejovou směsí, ouklej vložíme do pstruha, kterého také potřeme olejovou směsí, pstruha vložíme do štiky a štiku zašijeme. Zvolna pečeme na roštu za občasného potírání olejovou směsí.

Začátek

  • 22

    Štika s lískovými oříšky 4 porce štiky, 2 cibule, lžíce sójové omáčky, lžíce sherry, lžička solamylu, 1/2 lžičky cukru, vejce, 100 g lískových oříšků, 200 g šunky, sůl, olej
    Sójovou omáčku utřeme s cukrem, špetkou soli, solamylem, sherry, vejcem a strouhanou cibulí. Do směsi namáčíme porce štiky bez kůže a větších kostí a obalujeme v mletých lískových oříšcích. Na každou porci položíme plátek šunky, přeložíme na půl, sepneme párátkem a prudce osmažíme do červena.

Začátek

  • 23

    Štika ve skleněné omáčce
    800 g štiky, 2 bílky, lžička soli, 2 lžíce solamylu, 5 lžic oleje, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce přírodního vína, 4 lžíce vody
    Do bílků zašleháme 2/3 solamylu a sůl. Ve směsi máčíme tenké proužky štičího masa zbaveného kůže a větších kostí, a smažíme na oleji do červena. Do výpeku přidáme nastrouhanou cibuli, utřený česnek a vše osmahneme. Ve vodě s vínem rozmícháme zbylý solamyl, za stálého míchání roztok přilijeme na pánev a krátce povaříme. Podle chuti osolíme a podáváme v miskách ke smaženému štičímu masu, které v omáčce namáčíme.

Začátek

  • 24

    Štičí sousta v pergamenu 800 g štiky, lžička soli, 6 lžic bílého vína, 2 lžíce oleje, lžička zázvoru, 2 cibule, olej na opečení
    Staženou a vykoštěnou rybu nakrájíme na menší čtverečky, pokapeme vínem, osolíme a necháme půl hodiny v chladnu. Z pergamenu nastříháme pásky, potřeme je olejem, na každý položíme čtvereček masa, kolečko cibule, zaprášíme zázvorem, zabalíme, uložíme na ponornou mřížku. Všechny balíčky na mřížce ponoříme na 3 minuty do rozpáleného oleje. Po vyjmutí necháme okapat a podáváme s pokrájenou cibulí.

Začátek

  • 25

    Štika na česneku 800 g štiky, 1/2 kg brambor, 1,5 dcl smetany, 5 stroužků česneku, 50 g sádla, 100 g slaniny, sůl
    Oloupané syrové brambory nakrájíme na kolečka, vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a pokapeme sádlem. Na ně urovnáme porce ryby a pokryjeme tenkými plátky slaniny. Pečeme 1/2 hodiny za občasného kropení horkou vodou. Hotové jídlo zalijeme smetanou rozmíchanou s utřeným česnekem a ještě 5 minut prohřejeme.

Začátek

  • 26

    Štičí knedlíky 800 g štiky, 50 g strouhanky, 50 g másla, 1 dcl smetany, lžíce krupice, vejce, cibule, pepř, sůl, vrchovatá lžíce hrubé mouky, 1 l vývaru, na omáčku : 3 dcl silného masového vývaru, 1 dcl smetany, lžíce hladké mouky, lžíce citrónové šťávy, sůl, 50 g hrozinek, lžíce strouhaného křenu
    Štiku udusíme na másle, stáhneme, vykostíme a s cibulí umeleme. Přidáme smetanu, strouhanku, krupici, vejce, pepř a sůl. Z těsta uděláme knedlíky veliké jako citrón, obalíme je v mouce, vhazujeme do více osoleného vroucího vývaru a vaříme 10 minut. Podáváme je s omáčkou, kterou připravíme ze silného vývaru zahuštěného moukou rozkvedlanou ve smetaně a povařeného s pokrájenými hrozinkami. Před podáváním omáčku osolíme a ochutíme citrónovou šťávou a strouhaným křenem. Knedlíky lze podávat také s rajskou omáčkou.

Začátek

  • 27

    Štika Astoria 1 kg štiky, 50 g cibule, 50 g karotky, 20 g petržele, 3 dcl hovězího vývaru, 1 dcl smetany, lžíce hladké mouky, mletý pepř, sůl, 100 g ořechových jader, cukr
    Zeleninu nadrobno pokrájíme, osolíme, opepříme, osladíme a uvaříme ve vývaru. Do pekáčku srovnáme porce štiky a za podlévání připravenou polévkou je udusíme. Pak maso vyjmeme, upravíme na talíře, do omáčky přidáme smetanu se zakvedlanou moukou, mleté ořechy, krátce povaříme, nalijeme na rybu a ihned podáváme.

Začátek

  • 28

    Štika ROCK 1 kg štiky,200 g cibule, 3 stroužky česneku, lžička cukru, lžička medu, lžíce citrónové šťávy, bobkový list, 2 hřebíčky, sůl, 50 hrozinek, lžička bramborové mouky, 2 dcl hovězího vývaru
    Porce štiky dusíme na pekáčku za občasného podlévání vývarem, v němž jsme povařili koření, citrónovou šťávu, cukr, med, sůl, utřený česnek a nastrouhanou cibuli. Asi po 1/4 hodině maso vybereme. Zbylou šťávu procedíme, zahustíme bramborovou moukou, krátce povaříme s hrozinkami a studenou nalijeme na štiku.

Začátek

  • 29

    Vodňanské prsty
    1/2 kg štičího masa, 1/2 kg telecí kýty, 50 g másla, 50 g strouhanky, 2 vejce, 2 lžíce smetany, špetka muškátu, lžička nadrobno usekané petrželové natě, sůl, polohrubá mouka, olej
    Štiku udusíme na másle, zbavíme kůže, kostí a semeleme se syrovým telecím odžilkovaným a odblaněným masem, přidáme všechny ostatní suroviny, promícháme a z hmoty naděláme válečky, které obalíme v mouce a usmažíme na oleji.

Začátek

  • 30

    Pečená štika s olejovkami 4 porce štiky, 100 g žampiónů, 100 g másla, 100 g strouhanky, rajče, 4 olejovky, lžíce papriky, 2 kapie naložené v oleji, cibule, lžička červené papriky, pepř, sůl, 2 dcl bílého vína
    Štiku osolíme, opepříme a popaprikujeme, na olejem vymaštěný malý pekáček rozprostřeme nakrájenou cibuli, kapie, rajče, rybí porce, na každou porci položíme olejovku, posypeme krájenou pažitkou, umletými žampióny a zalijeme vínem. Zakryté pečeme asi půl hodiny. Na másle osmahneme strouhanku, pokrm jí posypeme a asi dalších 10 minut zapečeme. Podáváme s rýží.

Začátek

  • 31

    Obložená štika 4 porce štiky, sůl, 50 g hladké mouky, 100 g másla, 2 dcl bílého vína, 50 g křenu, 30 g kopru, 4 vejce
    Porce osolíme, zaprášíme moukou, na másle prudce osmahneme, podlijeme vínem a dopečeme. Rybu přendáme na mísu, zakapeme výpekem, zasypeme strouhaným křenem, usekaným koprem a ozdobíme nakrájenými vejci.

Začátek

  • 32

    Selská štika 600 g štiky, lžíce sladké papriky, sůl, 1/2 kg kyselého zelí, 50 g sádla, 100 g zelených paprik, 50 g cibule, 1 dcl kyselé smetany, lžíce hladké mouky, lžíce kopru
    Porce štiky bez kůže a kostí osolíme, zaprášíme paprikou a necháme hodinu odležet. Zelí uvaříme v osolené vodě, na sádle osmahneme nastrouhanou cibuli a na velmi drobno pokrájené zelené papriky, přidáme zelí, zbytek papriky, štičí maso a vše 20 minut dusíme za občasného podlití horkou vodou. Zalijeme smetanou rozkvedlanou s moukou, povaříme, posypeme koprem.

Začátek

  • 33

    Plněná štika 2 kg štiky, 2 žemle, 2,5 dcl mléka, 100 g vařeného morku z hovězích kostí, 50 g tvrdého sýra, 150 g hub (lišek), 2 žloutky, sůl, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky zázvoru, 1 dcl oleje, 1 dcl citrónové šťávy, 2 dcl bílého vína, 50 g másla
    V mléce rozmočíme žemle, vymačkáme je, smícháme s morkem, strouhaným sýrem, na másle udušenými pokrájenými houbami, žloutky, solí a kořením. Nádivkou rybu naplníme, zašijeme ji, osolíme a pečeme. Během pečení podléváme vínem rozmixovaným s olejem a citrónovou šťávou.

Začátek

  • 34

    Štika v aspikové omáčce Štika, 1 l vody, sůl, citrónová kůra, 50 g cibule, 50 g petržele, 50 g mrkve, 2 lžíce octa, 5 pepřů, 4 hřebíčky, 2 bobkové listy
    Nastrouhanou zeleninu, sůl, citrónovou kůru a koření vaříme ve vodě s octem 15 minut. Procezeným vývarem zalijeme štiku, uloženou na pekáčku, a dusíme ji do měkka, vyndáme, marinádu svaříme na polovinu objemu, rybu v ní smočíme a studenou podáváme.

Začátek

  • 35

    Štika na smetaně 600 g štiky, 3 lžíce octa, 2 dcl smetany, 20 g hladké mouky, sůl, lžička cukru, 30 g kopru. Štiku udusíme v osolené vodě s octem, ve smetaně rozkvedláme mouku, osolíme, 5 minut povaříme, osladíme, přidáme kopr a na okapanou rybu nalejeme.

Začátek

  • 36

    Zapékaná štika 600 g štiky, 1 dcl bílého vína, 1/2 l oleje, 1/2 dcl citrónové šťávy, 100 g cibule, 2 stroužky česneku, 400 g rajčat, 200 g žampiónů, 2 čerstvé kapie, sůl. Porce štiky zalijeme studenou marinádou z vína, oleje, citrónové šťávy, nastrouhané cibule, utřeného česneku a soli a přes noc uložíme do ledničky. Druhý den přidáme nadrobno nakrájená rajčata, žampióny, kapie a vše zapékáme bez pokličky asi 20 minut.

Začátek

  • 37

    Štika plněná ořechy Menší štika, 2 matjesy, 2 žloutky, sůl, pepř, 20 g ořechů, 50 g husího sádla
    Matjesy namočíme do vody, vymačkáme, přidáme žloutky, sůl, pepř, nakrájené ořechy a touto nádivkou naplníme štiku, zašijeme ji, osolíme a pečeme na husím sádle, za občasného podlití horkou vodou.

Začátek

  • 38

    Studená štika 600 g štiky, 1/2 dcl oleje, 50 g cibule, 50 g mrkve, 2,5 dcl bílého vína, sůl, lžíce citrónové šťávy, špetka citrónové kůry, pepře, tymiánu, nového koření a drceného bobkového listu. Na oleji zpěníme nastrouhanou cibuli a mrkev, přidáme víno, citrónovou šťávu a kůru, koření, osolenou rybu a pečeme 20 minut za občasného podlití horkou vodou.

Začátek

  • 39

    Milánská štičí kaše 600 g štiky, sůl, 1 dcl smetany, 1 dcl oleje, 50 g másla, 300 g hřibů, lžíce krupice, špetka drceného kmínu
    Štiku bez kůže a kostí umeleme, osolíme, přidáme smetanu a vše za stálého míchání zahříváme, až se všechna smetana vstřebá. Pak pomalu, za stálého míchání, přikapáváme olej. Vše 10 minut zvolna dusíme. Na másle orestujeme nakrájené hřiby, zahustíme je krupicí, ochutíme kmínem, osolíme a podáváme jako přílohu ke štičí kaši.

Začátek

  • 40

    Roštěná štika 800 g štiky, 50 g hladké mouky, sůl, 100 g másla, 100 g strouhanky, lžíce citrónové šťávy, tatarská omáčka
    Štiku bez kůže a kostí pokrájíme na dílky asi 2 cm silné, osolíme, obalíme v mouce, smočíme v másle a obalíme ve strouhance. Grilujeme na roštu a podáváme pokapané citrónovou šťávou s tatarskou omáčkou.

Začátek

  • 41

    Štika s Nivou Štika, na marinádu: 3 dcl bílého vína, 3 dcl vody, 2 dcl octa, lžička soli, po 50 g strouhané mrkve a petržele, 50 g nakrájené cibule, snítka estragonu, bobkový list, 10 pepřů, 2 hřebíčky, špetka tymiánu, kolečko citrónu, na omáčku: 100 g Nivy, lžíce ostré francouzské hořčice, lžíce rajského protlaku, 2 lžíce mléka, půl lžičky cukru, špetka pepře, sůl
    Všechny suroviny na marinádu smícháme, 1/4 hodiny povaříme, vložíme štiku a na mírném ohni dusíme. Pak rybu vyndáme na mísu a zalijeme omáčkou. Omáčka : sýr rozmixujeme s mlékem, protlakem, hořčicí, solí, cukrem a pepřem. Pokrm podáváme vychlazený.

Začátek

  • 42

    Štičí krokety 800 g štiky, 200 g bešamelové omáčky, sůl, vejce, strouhanka, sádlo
    Maso uvaříme ve slané vodě, zbavíme kůže a kostí, umeleme, přidáme sůl, bešamel a na hodinu uložíme v chladu. Z vychladlého těsta vykrajujeme krokety, obalíme ve strouhance, vejci a znovu ve strouhance a smažíme v horkém sádle. Bešamel: ze lžíce másla a 50 g polohrubé mouky upražíme jíšku, zalijeme 3 dcl teplého mléka a 10 minut povaříme.

Začátek

  • 43

    Štičí sekaná 800 g štiky, 200 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 4 lžíce krupice, 2 lžíce sladké smetany, sůl, 5 natvrdo vařených vajec, máslo, strouhanka
    Štičí maso lehce v páře podusíme, zbavíme kůže a kostí, umeleme, přidáme tvaroh, vejce, sůl, krupici a dobře promícháme. Vypracujeme šišku, naplníme ji vařenými vejci, vložíme na pergamenový papír, vydatně potřeme máslem, obalíme ve strouhance a pečeme za občasného postříkání horkou vodou.

Začátek

  • 44

    Marinovaná štika 800 g štiky, 50 g hladké mouky, 2 dcl octa, 4 dcl vody, bobkový list, 4 nová koření, 10 pepřů, 2 stroužky česneku, sůl, polohrubá mouka, olej
    Rybu nakrájíme na podkovy silné 1,5 cm. Osolíme, obalíme v polohrubé mouce a usmažíme na oleji. Ocet svaříme s vodou, utřeným česnekem, solí a kořením a studeným roztokem rybu zalijeme, uložíme na 2 dny do chladničky, pak z marinády vyjmeme a podáváme.

Začátek

  • 45

    Štika po uzenářsku Štika, 100 g slaniny, 100 g vařené šunky, pepř, sůl, 1 dcl smetany, 1 dcl bílého vína, 2 lžíce citrónové šťávy, 100 g másla
    Štiku obalíme v na nudličky nakrájené šunce, osolíme, zaprášíme moukou a pepřem a ze všech stran opečeme na másle. Podlijeme vínem , smetanou a do měkka udusíme. Před podáváním pokapeme citrónovou šťávou.

Začátek

  • 46

    Ďábelská štika 4 porce štiky, 6 stroužků česneku, 6 feferónek, sůl
    Porce štiky bez kůže a větších kostí dusíme asi 20 minut na pařáčku. Rozehřejeme olej, přidáme česnek utřený se solí, pokrájené feferónky a necháme na mírném ohni zpěnit. Do horkého oleje vložíme rybu a po vychladnutí necháme 24 hodin marinovat v lednici. Pak porce z oleje vyjmeme, v páře prohřejeme a podáváme.

Začátek

  • 47

    Zelená štika 2 kg štiky, 120 g másla, sůl, pepř, šťáva z 1 citrónu, 1 dcl hovězího vývaru, 1 dcl burčáku, špetka anýzu, lžíce šťovíku, lžíce řeřichy, lžíce petrželové natě, lžíce pažitky, lžíce kopru
    Štiku osolíme, potřeme polovinou rozpuštěného másla, opepříme, okořeníme anýzem, prudce osmahneme a pak za občasného podlévání burčákem rozředěným vývarem upečeme. Potřeme zbytkem másla, upravíme na míse, posypeme směsí všech uvedených umletých bylinek.

Začátek

  • 48

    Štika na víně 4 porce štiky, 50 g hladké mouky, sůl, půl lžičky pepře, 50 g másla, 1/2 dcl rybího vývaru, 1,5 dcl bílého vína, 100 g žampiónů, 1,5 dcl kyselé smetany, žloutek, 30 g šunky
    Porce bez kůže a větších kostí osolíme, zaprášíme moukou a pepřem, opečeme na másle, podlijeme vývarem, vínem, zasypeme na drobno pokrájenými žampióny a dusíme 15 minut. Rybu vyjmeme, šťávu zahustíme smetanou s rozkvedlaným žloutkem, prohřejeme, nalijeme na štiku a zdobíme usekanou šunkou.

Začátek

  • 49

    Salát ze štiky 600 g pečené štiky, 150 g pórku, 150 g čínského zelí, 300 g fazolí v rajské omáčce, půl lžičky pepře, sůl
    Pečené maso vykostíme, nakrájíme, přidáme na kolečka nakrájený pórek a na nudličky nakrájené čínské zelí, fazolky i s omáčkou, koření a sůl, vše promícháme.

Začátek

  • 50

    Štika po vinohradnicku 3/4 kg štiky, lžička soli, 3,5 dcl tokajského vína, 100 g másla, 40 g hladké mouky, po 70 g rajčat, sterilovaných žampiónů a vinných hroznů
    Rybu nakrájíme na větší kousky, osolíme a udusíme na víně do měkka. Pak maso vyndáme, přidáme máslovou jíšku, nakrájená rajčata, po 5 minutách nakrájené žampióny, bobule vína a omáčku podáváme k rybě.

Začátek